Rólam

Néhány sor rólam, hogy egy picit megismerjetek:


Van aki már ismer, Hoxá-ról, Nono blogjáról, de aki még nem, azoknak foglaltam össze, mi történt velem eddig, és hogyan született meg ez a blog.

20 éves vagyok, mindig is túlsúllyal küzdöttem. Ebben ugye nincs semmi rendkívüli, azon kívül, hogy nem ez pozitív dolog a túlsúly.Nem sportoltam, utáltam a tesi órákat, viszont mindent ettem, nem számított mikor. Túl sok szénhidrátot, cukros üdítőket. Itt még soha nem gondoltam, hogy a napjaim részévé válik a torna, és a diéta. Sokáig nem törődtem vele, hogy nézek ki. Talán nem akartam látni a valóságot, pedig nagyon zavart, hogy így nézek ki. Kipróbáltam rengeteg villámdiétát, léböjtkúrát, nem evést, teákat, kapszulákat, gyógyszereket... EREDMÉNYTELENÜL!!!

2010 nyár: eldöntöttem: hogy kerül amibe kerül lefogyok.
2010. június: Elhatároztam, hogy leadom az évek során felszedett túlsúlyomat (37-40 kg). Ekkor még nem gondoltam, hogy sikerül nagy részétől, viszonylag rövid idő alatt megszabadulni. Miután ezt a döntést meghoztam, rengeteg fogyis műsort végignéztem, ötleteket információkat keresve, semmi olyan diétát nem találtam, amit el mertem volna kezdeni. Ezért úgy döntöttem, elkezdek tornázni, és figyelek az étkezésre. Próbáltam kerülni a kenyeret, lisztet, cukros-zsíros ételeket, szénsavas italokat előtte sem ittam, az üdítőitalokat, szörpöket. Itt még nem számoltam kalóriákat, sem a szénhidrátokat. Salátákat, csirkemellet, zöldségeket, gyümölcsöket ettem nagyrészt. Jártam tornázni (heti 3xor 60 perc Fitness), később a Duci tréningre kezdtem tornázni, tudtam, hogy az alakformálás még nem nekem való, mivel túl nagy súlyfeleslegem van hozzá.

2010. július: Rátaláltam a kalória-, szénhidrátszámláó-diétára.
Véleményem, tapasztalataim erről a módszerről:
az első hét volt a legnagyobb pofon számomra, amikor nekiálltam minden egyes étkezésem jegyzetelni, kiszámolni. Elég csúnya dolgok kiderültek, hogy milyen gyorsan össze lehet kapkodni azt az 1200 kcal-t, a 120-130 g CH-ról nem is beszélve. Itt szembesültem azzal, hogy mit kell nagyon gyorsan elfelejteni a céljaim érdekében. Nagyon sok olyan volt, amiről nem is gondoltam volna korábban, hogy mennyi kalória van. Azért jutottam oda, hogy elhíztam. Nagy segítség volt, hogy neten és különböző könyvekben találtam tápanyagtáblázatokat, azok alapján kezdtem el diétázni. Később, megismertem Zsanit, akik készítettek egy kalória-számláló programot, ahol a napi étkezéseket lehet vezetni. (http://www.kcalendar.uw.hu/). Napi rendszerességgel használom, teleírtam az általam használt - és nem használt ételekkel, az utóbbiakkal azért, hogy tisztában legyek, hogy miért kerültek tiltólistára. Minden termék hátoldaláról be szoktam írogatni az értékeket.

Összefoglalva: nekem ez a módszer vált be eddig. :)


 Nyitottam július 19.én egy blogot, és belevágtam a dologba. 90 kg-val indultam el ezen a hosszú úton. Rövid idő alatt, sokat fogytam, szépen formálódtam is. De az első 15 kg szerintem ekkora súlynál még nem igazán látványos. Legalábbis én így érzetem.

 A blog nyitásra azért volt szükség, hogy nyomon tudjam követni az eseményeket, le tudjam írni, hogy milyen ételre, mozgásformára hogyan reagált a szervezetem.
A Duci tréning I., III. volt amire hónapokig napi rendszerességgel tornáztam, a másik a Leslie Sansone otthoni gyalogló DVD-i, amit nagyon szerettem. Továbbra is jártam Fitness órákra. Július 19.-én 90 kg-val indultam el ezen a hosszú úton.

Először csak saját célomra vezettem blogot, később rátaláltam Nono blogjára, ahol megismertem Nonot, és  a csajokat, akik szintén az életmódváltás folyamatában vannak. Nagyon jó kis csapatra találtam. Segítőkészek, ha kell, támogatnak, a nehéz pillanatokban is tartják bennünk a lelket.

2010. Augusztus:
Az otthoni torna, és a fitness órák mellett elkezdtem konditerembe járni. Itt főként futópad, ellipszis tréner és evezőpad volt, amit használtam. Kezdetben csak gyalogoltam, majd naponta emeltem a távon és a sebességen. A DVD-s tornáim továbbra is a Duci tréning és Leslie Sansone.

2010. Szeptember:
6. Elindultam a Nono által szervezett Nagy őszi átalakuláson. Centiméter és súly adatokat küldtünk e-mailben heti, havi rendszerességgel, fotóval. A verseny kezdő súlyom: 81,8 kg. Tovább folytattam a számlálást és a tornát. A hónap közepén, eljutottam odáig, hogy a Duci tréninget már kevésnek éreztem. Áttértem Rubint Réka tornáira.

2010. Október-November:
Még mindig nem adtam fel... kitartottam a céljaim mellett, tornáztam, számoltam, az átalakulásra figyeltem.
Pár hónap, és még mindig nem... egyre erősebben éreztem, hogy végig fogom csinálni, elérem a célomat. Mindig apró, betartható célokat tűztem magam elé. November végére a súlyom: kg

2010. December:

Lezárult a Nagy őszi átalakulás, az eredmények még nem kerültek fel a blogra, ahogy meglesz az összesítés írok róla pár sort. :)
A versenyt 66,7 kg-val zártam.  
Ezután pár nap nem úgy alakult étkezés szempontból, ahogy szerettem volna, de tornáztam.
Most jutottam el oda, hogy a korábbi blogomról átköltözöm ide. Sokan kérték, hogy szeretnék olvasni a blogomat. Így egyszerűbbnek éreztem, hogy egy publikus, étrendes-tornás blogot hozzak létre. Megtörtént. :) 10.-étől napi rendszerességgel vezetem tovább, a magamban II. felvonásnak nevezett életmód-programot.
Nem keseredek el úgy, mint az elején, amikor néha ettem olyan ételeket, ami nem a fogyókúrás kategóriába tartozik. Rájöttem, hogy életem végéig, minden egyes nap nem ehetem mindig ugyanazt. Néha kell más jellegű ételeket is enni, megfelelő mennyiségben.

December van...jön a Karácsony, a legtöbb fogyókúrázó rémálma...
Terveim a továbbiakban:
- január 20.: elérni az 58 kg-t
- heti 6 alkalom torna (minimum 40. perc, max. 90)
- 1150-1200 kcal, 100 g Ch, sok fehérje, minimális zsír (ami a vitaminok felszívódásához, és egyebekhez kell)
- rendszeres étrend és mozgás bejegyzések (naponta)
(így nekem is könnyebb, bármikor vissza tudom nézni, és mások is belenézhetnek, hogy mit hogyan csinálok)